top of page
Tenerifes virtuve - Kanāriju salu tradicionālie ēdieni.

Nacionālie ēdieni

Kanāriju salas vēsturiski ir bijušas stratēģiski svarīga tirdzniecības vieta kā arī, dēļ atrašanās tuvu Āfrikas kontinentam, tajās izveidojās sava unikālā virtuve, kas ir ietekmējusies no latīņamerikāņu spāņu un afrikāņu virtuves. To bieži papildina salas savvaļas augi un garšvielas

Ko vajadzētu pagaršot 

 

Jautājot par ēdieniem, kuri saistās tieši ar Tenerifi, visbiežāk pirmā atbilde ir:

 

  • Papas arrugadas - nelieli kartupeļi ar biezu mizu, vārīti sālsūdenī. Tiek pasniegti ar visu mizu kurai apkārt aplipusi iepaidīga sāls kārtiņa. Arrugas tulkojas kā grumbas un, tieši kā grumbaini kartupeļi tie arī izskatās.

 

  • Mojo Rojo - sarkanā mērce. Kopā ar zaļo mērci, tiek pasniegta gandrīz vienmēr un visur. Pamata sastāvdaļas ir olīveļļa, sarkanā paprika, ķiploks, sāls un etiķis. Var būt īpaši asa (picante) vai arī nē. 

 

  • Mojo Verde - zaļā mērce. Arī gandrīz vai neiztrūkstoša pie jebkura ēdiena. Gatavota no olīveļļas, zaļās paprikas, ķiploka, sāls, etiķa. Reizēm pievieno koriandru un pētersīļus.

Šī ir Tenerifes "svētā trīsvienība" ko pasniedz katrā vietējā ēstuvē, gan pie zivju ēdieniem, gan gaļas, gan arī kā veģetāro ēdienu.

Tenerifes virtuve - kartupeļi (papas arrugadas) ar sarkano mērci (mojo rojo)
Tenerifes virtuve - zaļā un sarkanā mērce. Mojo rojo / verde

Jūras veltes

 

Paella de mariscos - Spāņu nacionālais ēdiens, kas Tenerifē tiek gatavots no dažādām jūras veltēm, zivīm, garnelēm, kalmāriem, mīdijām. Miksēta ar rīsiem, papriku un safrāns. Tās ir galvenās sastāvdaļas paeljā, kuras saknes meklējamas Valencijā, taču Kanārijās tā ir kļuvusi teju vai par nacionālo ēdienu. Vēl ir gaļas un miksētā paelja - paella mixta.

Tenerifes virtuve - nacionālie ēdieni Kanariju Salās - Paella de mariscos

Pulpo - astoņķājis. Tiek gatavots dažādos veidos:

  1. Pulpo a la gallega - saistīts no Galīcijas reģionu. To gatavo no vārītiem astoņkāju gabaliem, kas papildināti ar olīveļļu, sāli, papriku un citronu sulu.

  2. Pulpo a la plancha - astoņkāji tiek cepti uz karstas pannas, līdz tie ir izveidojuši zeltainu garoziņu, un tiek pasniegti ar olīveļļu un citronu sulu.

  3. Pulpo encebollado - tradicionāls Kanāriju salās. Gatavo no astoņkāju gabaliem, kas tiek vārīti kopā ar sīpoliem, papriku un citiem garšaugiem.

  4. Pulpo al ajillo - tiek pagatavots cepot astoņkāju gabaliņus ar ķiplokiem, olīveļļu, sāli un, pārklāj ar citrona sulu.

Tenerifes virtuve - nacionālie ēdieni Kanāriju Salās. Pulpo - astoņkājis

Gambas al ajillo - lobītas garneles apceptas olīveļļā ar ķiplokiem un garšvielām.

Caldo de pescado - balto zivju zupa ar dārzeņiem. Sauc arī par sopa de pescado.

Tenerifes virtuve. Kanāriju Salu tradicionālie ēdieni. Gambas al ajillo - garneles ķiplokos
bottom of page